tisdag 14 september 2010

Pomologi

Nu har vi börjat kursen i pomologi, läran om de odlade fruktsorterna. Oj, vad mycket bra jag lärde mig idag. Visste t ex inte att bara vissa sorters äppelträd kan pollinera varandra, det duger liksom inte med vilket som helst. Hade varit bra att veta det innan jag beställde mitt Mio-träd, eftersom Cox Orange, mitt nuvarande äppelträd inte kan befrukta Mio. Får ta och undersöka grannarnas träd och hoppas på att de har några bra sorter. Annars måste jag köpa ett äppelträd till. Eller kanske ympa in några bra sorter på det gamla trädet.

Sen trodde ju jag att man kan plantera en äppelkärna och sen växer det upp ett likadant äppelträd. Men så var ju inte fallet. Nej, men det är ju klart, om trädet blir pollinerat av en annan sort kan det ju inte bli samma sort som innan. Det förstod jag ju tillslut. Men att äppelträd som är frösådda oftast är i stort sett oätliga hade jag ingen aning om. De blir liksom vildaplar, sura och sträva i smaken. Om ett frösått äppelträd smakar gott har man haft en enorm tur och det är på så sätt många nya äppelsorter har hittats. Och då snackar vi om ett par stycken träd på tusen kärnor. Så alla äppelträd man köper i handeln är ympade på en grundstam.
Intressant.

Trots att dagen har varit intressant har jag haft fullt sjå med att hålla ögonen öppna. Luften är dålig i klassrummet, får väl skylla på det. Att det har varit ett riktigt höstruskväder har väl bidragit en del också förstås. Sen kom jag hem och kände den ljuva doften av nygödslad åker intill huset... Och sen kom mannen hem alldeles febrig och snorig och trött. Som tur var möttes jag av en glad och go Elsa när jag kom hem och så tände vi höstens första brasa. Sen kändes allt bättre. Nu är det sovdags.

3 kommentarer:

Marielle sa...

Haha! Jag läste "PoRNologi" först!! =) Hahahah!!

Donna Carran sa...

Ja, det hade ju varit intressant förstås.
Vi har dessutom gjort en pomofilisk uppgift... :-9

Mia Andreen sa...

Spännande, tack för lite ny äppelkunskap!