måndag 20 september 2010

Ljungsleds plantskola

I fredags var vi på studiebesök på Ljungsleds plantskola i Karlshamn. Ett mycket givande besök. Det var den absolut bästa plantskola jag någonsin varit på - stort stortiment, fina växter, fantastisk ordning, ett föredöme helt enkelt. Lite dyrare? Det beror på vad man jämför med. Om man jämför med att köpa en halvskruttig planta i en av de större drak-blomsteraffärerna som de gärna ville bli av med i förra veckan helst, så är det klart att det kostar några kronor mer. Men å andra sidan får du en planta som har skötts på rätt sätt och dessutom goda råd från kunnig personal.

Vi träffade Mats Mattson som driver plantskolan tillsammans med sin bror (och imorgon har vi markbyggnad med Sten Stensson...). Han berättade om vad man ska tänka på när man köper växter. Mycket informativt. Först nu förstår jag varför man ska lära sig de latinska namnen på växter. Det är inte bara för att flasha inför andra som är mindre insatta i ämnet. De flesta plantskolor köper numera in sina växter från andra länder där uppdrivningen är mer lönsam än i Sverige, ofta från Tyskland eller Holland. Då är det ju bra att kunna tala om exakt vad det är man vill ha, så att alla förstår och då fungerar de latinska namnen alldeles utmärkt.

Åkte från plantskolan något fattigare på pengar, men något rikare på information och lycka över att köpa fina växter till trädgården. Nu ska man bara försöka få ner dem i jorden innan det blir för kallt.

Inga kommentarer: